marți, 18 martie 2014

Nu bagam muzica cu WINAMP !!!! Suntem Dj

Inainte de toate, pentru ca astazi vom vorbi despre Dj/Djane aka DeeJay/DeeJane ( Disc_jockey ), trebuie sa facem o clasificare a catorva din acele tipuri existente :

Radio : acea persoana care o auzi la radio , prezinta stiri, pune muzica sau un play list de muzica de pe un soft special creeat pentru radio. Primii care au aparut in domeniu

Dj evenimente * Nunti , cumatrii , petreceri private*:
poate una dintre cele mai grele tipuri existente, una din cerinte fiind o gama foarte larga de muzica care sa cuprinda cea mai mare parte din genurile muzicale existente pe piata si sa fie capabil sa se muleze in functie de cerintele evenimentului. Totodata are nevoie si de un timbru vocal deaorece in multe din cazuri este si MC ( MC ).

Dj Rezident : in egala masura la fel de greu ca si cei specializati pe evenimente este sa fii Dj Rezident intr-un club doarece chiar daca ai nevoie de o gama cu mult mai redusa de genuri muzicale, cultura ta muzicala trebuie sa fie lafel de larga

Dj Ambulant : Poate cei mai cunoscuti de pe piata , ei fiind axati pe un anumit gen muzical, cu un background bine definit, conturat in decursul a multor ani, prezenti doar la evenimente de profil.

Dj Producatori : chiar daca la inceput nu au inceput prin a pune muzica la evenimente, datorita productiilor care i-au pus pe harta muzicala , au invatat sa puna muzica pentru a isi putea promova productiile.

"Oke!  daca am omis unele categorii sau denumirile pe care le-am dat nu sunt in conformitate cu parerile tuturor va las pe voi sa le completati :)"

Ce inseamna sa fii dj ? in ziua de azi sa devii sau sa te autoproclamezi dj nu e greu. Orcine cu un laptop si un gram de ureche muzicala poate lega 2 piese pe bataie ( Beatmatching ). Inainte trebuia sa umbii prin cluburi , sa stai langa un dj sa vezi cum pune el muzica, sa inveti beatmatching pe cd-playere, sa inveti sa invarti din jog , nu exista buton de sync.Un dj in adevaratul cuvan este acel ARTIST , si nu scriu degeaba cu majuscule , este acela care dupa ce a invatat baza, munceste zi de zi , ani si ani chiar in a cauta muzica, selectii peste selectii care sa fie in trend cu vremurile si genul pe care acesta il promoveaza. Contrar mitului sa fii dj nu inseamna sa bei si sa agati femei in fiecare seara, nu duci o viata neaparat de lux sau una extrem de sanatoasa. Trebuie sa accepti riscul ca iti vei schimba total modul de viata, de la orele de somn la sanatate. Ca Dj Rezident vii pintre primii la munca si pleci ultimul ( nici o fata nu va sta dupa tine chiar daca o agati pana termini tu programul ). Daca alegi sa faci asta  sa fii constient de faptul ca banii nu au sa curga  din prima. Unii ating apogeul chiar si dupa 10 - 20 de ani de munca (EX: Tiesto , Armin  si mai atohtoni Andy , Adrian Eftimie , Barbulescu ). Ai sa te confrunti cu multe dureri de cap care vin atat din partea clientilor/ascultatori, patroni care nu iti vor plati suma pe care o meriti, manageri care se cred dj si se vor baga peste tine sau isi vor da cu parerea playlisturi mai bune ca ale tale si multe altele.
        Daca acum 10 ani sau poate mai mult sa devii dj si poate unu cunoscut tinea doar de talentul tau de a selecta muzica si de a face un program inedit care sa te reprezinte , acum trebuie sa te apuci si de producite sa inveti si teorie muzicala, si chiar sa incerci sa canti.
        Ai sa surzesti inainte de vreme. Mai ales cei care baga muzica 2 poate 3 zile pe saptamana in diferite locatii din oras sau din tara vor trece de la un sunet la altul , de la un volum la altul lucru care nu e deloc bun pentru urechea umana. Chiar daca nu fumezi iti vei distruge plamanii  deoarece multe locatii nu vor avea o aerisire decenta. Ai sa cheltuii bani lunar pe haine mai mult decat altii, si nu doar pentru a iti schimba lookul, dar si din cauza ca dimineata ai sa ajungi sa te intrebi daca ai sa le arunci sau mai are rost sa le pui la spalat.

         Riscuri sunt mult mai multe dar sa trecem si la chestii mai pozitive.

E o viata frumoasa, cunosti multa lume si nimic nu se va compara cu senzatia cand o sala de 1000 de oameni va tipa la unison pe muzica pe care tu o pui. Vei castiga decent si chiar foarte bine, incat sa nu trebuiasca sa lucrezi sau sa ai un al 2-lea job. Vei avea mai mult timp liber. Daca vei devenii un renume vei calatorii mult atat in tara cat si in strainatate. Vei bea mult pe gratis, ai sa  faci mult sex :)), iar poate cand vei avea 60 de ani ai sa stii ca undeva acolo fie pe Youtube , Soundcloud sau Wold Wide Web inca vei exista si cineva isi va aduce aminte de tine.  Iti vei forma urechea daca ai grija de ea incat sa poti auzi muzica in orice te inconjoara fie ca e o piatra aruncata in apa sau usile care se inchid intr-un metrou ( Berlin Calling ).

Nu consuma Droguri !!! desi la inceput ve crede ca ai sa le poti controla, fii sigur ca nu !

Ai grija sa nu devii alcoolic. Bea in club; daca ajungi sa te gasesti ca bei si acasa atunci ai o problema. Ai grija de imaginea ta, si fii coleg cu toti cei din bransa de la barmani la MC la DJ. Incearca pe cat posibil sa iti cumperi muzica , sa faci o scoala de profil si sa platesti taxele aferente meseriei. Investeste in scule. Cumpara o pereche buna de casti nu iti strica urechile cu chinezarii. Promoveaza alti artisti. Datorita lor ai si tu muzica. Incearca sa nu accpeti bani de la clienti pentru o anumita piesa ( vei ajunge sa nu mai scapi de ei ). Zambeste intotdeauna, distreazate si fii fericit de fiecare data la program indiferent de probleme de acasa; starea ta de spirit se va resfrang si asupra programului tau cat si a publicului.

Sunt multe de spus !!! restul rog sa mai zica si cei din bransa. Cheers !!!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu